En Daglig Guide til Meditation: Positioner og Tips til Succes

Udgivet

i

,

af

Mennesker har praktiseret meditation i årtusinder på grund af dens mange fordele. At gøre meditation til en del af din daglige rutine kan virkelig forbedre din holdning og livssyn. Men meditation består af flere trin og positioner.

Korslagte ben
Mange åndelige traditioner og meditationslærere anbefaler forskellige fysiske positioner. En af de mest kendte er den korslagte stilling, som også omfatter lotuspositionen. Det er vigtigt at holde ryggen lige, da det siges at fremme en god cirkulation af åndelig energi.

Siddende stilling
Du kan sidde på en stol med bare fødder, som det læres i Ny Tanke-bevægelsen, eller på en skammel, som i ortodoks kristendom. I Theravada-buddhisme går meditatorer bevidst rundt, og i Sukhothai, Thailand, kaldes munkenes gangmeditation for bas-relief. Sørg for at sidde op med ryggen lige, hovedet i linje med rygsøjlen og lårene parallelle med gulvet. Hænderne hviler på armlænene eller knæene.

Knælende stilling
Knæl med begge knæ på gulvet, og lad dine balder hvile på tæerne og hælene, som næsten rører hinanden. Hænderne hviler på lårene.

Liggende stilling (corpse posture eller savasana i yoga)
Læg dig på gulvet med benene lige og afslappede. Denne stilling bruges sjældent, da den ligner sovestillingen, og man kan nemt falde i søvn. Den er dog god til at reducere stress.

Håndbevægelser (mudras)
Disse bevægelser har en åndelig betydning og kan ifølge yogisk filosofi påvirke bevidstheden. Et eksempel er den buddhistiske håndposition, hvor den højre hånd hviler på den venstre, og tommelfingrene rører hinanden.

Gentagne aktiviteter i stilhed
At gentage aktiviteter som at summe, chante eller tage dybe vejrtrækninger kan hjælpe med at fremkalde en meditationsstilstand. Soto Zen-udøvere mediterer foran en væg med åbne øjne, men de fleste meditationsskoler anbefaler halvåbne eller lukkede øjne.

Meditationens varighed og hyppighed varierer
Nogle nonner og munke mediterer hele livet, men generelt anbefales 20-30 minutter dagligt. Denne tid kan øges med erfaring. For at få det bedste ud af meditationen er det godt at følge råd fra en åndelig lærer. Daglig praksis anbefales, men det er normalt at føle frustration eller skyld, hvis man springer over en dag. Nogle gange kan man få “meditatorknæ” efter lange perioder i knælende eller korslagte positioner.

Husk, at udholdenhed og accept er vigtigt for at få succes med meditation. Dette hjælper dig med at meditere i længere tid og øger dit fokus i hverdagen.