Derfor skal du skifte til sommerdæk

Udgivet

i

af

Når sneen er væk og temperaturen stiger er det ved at være tid til, at skifte bilens vinterdæk ud med sommerdæk – både for din sikkerhed og for økonomien.

Der er en god grund til, at du skal skifte til sommerdæk. Somerdækket er nemlig  fremstillet til at præstere optimalt ved varmere temperaturer. Det er både gummiblandingen og dækkonstruktionen, der er forfinet til sommervejret.

Når temperaturen kommer over ca. 7 grader har vinterdæk længere bremselængde på våde veje og dårligere vejgreb i kurver på tør vej. 

Med andre ord, hvis du kører med vinterdæk på en varm sommerdag, vil din bremselængde være væsentligt længere end med sommerdæk. Bilens elektroniske hjælpemidler som ESP og ABS kommer på overarbejde, fordi vejgrebet er mindre – og derfor får du ikke den optimale hjælp ud af dem. Resultatet bliver en bil, der er sværere at kontrollere.

– Oveni har vinterdæk omkring 15 % højere rullemodstand på tør, varm vej – det giver et betydeligt højere brændstof- og energiforbrug og et større dækslid, siger Christian Jensen fra  dækvirksomheden Bridgstone.

Det gælder også for elbiler, hvor den  øgede rullemodstand går ud over din rækkevidde, og elbiler er i forvejen udfordret på, at dækkene slides hurtigere end på en benzin eller dieselbil.

Hvornår er det tid til at skifte til sommerdæk?

Når temperaturen er over ca. 7 grader hele døgnet, så er det tid til at skifte fra vinterdæk til sommerdæk. Som en tommelfinger regel kan man holde sig til, at skifte dæk i april.

Har du mod på det, kan du selv skifte dine dæk, her skal man dog lige være opmærksom på, at bilen har automatisk dæktrykmåling (TPMS), er det ikke sikkert, du efterfølgende selv kan kode dæktryksventilerne.

Man kan også bestille tid hos et dækcenter eller mekaniker og få dækkene skiftet der. Mange steder tilbyder også at opbevare vinterdækkene til du skal have dem på igen inden vinteren.