Sådan kan I fejre tronskiftet: Festlige idéer for hele familien

Udgivet

i

af

De fleste har nok tænkt sig, at fejre når H.M. Dronningen søndag d. 14. januar overlader tronen til sin søn, Kronprins Frederik, der dermed bliver Kong Frederik X.

Mange har nok tænk sig, at tage turen til København for at se med på nærmeste hold, eller for at tage del i festlighederne på Kongens Nytorv, som TV2 og DR arrangerer.

Andre – og det er jo nok de fleste af os – vil sidde og se med i TV, når statsminister Mette Frederiksen udrøber Frederik som konge fra balkonen på Christiansborg.

Men man kan jo gøre det hele lidt festligere derhjemme sammen med familien. Vi giver her idéer til, hvordan I kan gøre tronskiftet sjovt og festligt.

Pynt op

Man kan pynte festligt op derhjemme med kongekroner i guld, dannebrogsflag, balloner, serpentiner og konfetti.

Klæd jer ud

Find de fine kjoler og pæne skjorter frem. Store som små kan klæde sig ud som konger, dronninger, prinser og prinsesser. Lav ordner og medaljer af sølvpapir og farvet karton. Lav kongekroner af guldkarton og diademer af hårbøjler pyntet med perler, sølvpapirskugler osv.

Spis og drik som de kongelige

Lav et flot og festligt frokostbord. Høje glas til saftevandet, der kan udgøre det for vin, flotte borddekorationer med lys og kongekroner. Dug på bordet og servietter med servietringe, evt. lavet af sølvpapir. Server maden på fade og stil fadende på stativer som f.eks. er lavet af skåle pakket ind i sølvpapir. Man kan hurtigt få tre halve stykker højbelagt rugbrød til at se ud af noget, når de præsenteres flot.

Bobler og kage

Når Frederik udråbes til Konge, så er det oplagt at fejre det med bobler og kage – det kan enten være en stor flot hjemmebagt kage med kongekrone tegnet i glasur, kransekager eller måske bare en mazarintærte pyntet med guld og sølv krymmel. Mulighederne er mange. Dertil serveres ‘bobler’ i form af f.eks. hyldeblomstsaft blandet i danskvand med brus. Det skal selvfølgelig være i champagneglas.

Lav en quiz

Forbered en quiz for familien med fakta om de kongelige. Spørgsmålene kan f.eks. være ‘Hvor gammel er den nye konge?”, “I hvor mange år regerede Dronning Margrethe II?”, “I hvilken by ligger Amalienborg Slot?” osv.

Gæt og grimasser

En sjov leg for store og små er “gæt og grimasser”. I forvejen er der forberedt nogle kort, hvorpå der står en sætning som har med dagens emne at gøre, f.eks. “Kronprinsen kører i karat som konge”. Deltagerne skiftes til at trække et kort, læse det og med fagter vise hvad der står på kortet. Det er ikke tilladt at sige noget. De andre deltagere skal så forsøge at gætte hvad det var, der stod på kortet. En dommer afgør, om svaret var tæt nok på det der stod på kortet.

Ideer til sætninger: “Dronning Mary taber sit diadem og må ned på gulvet for at samle det op”, “Kong Frederik ser sig selv på en mønt og bliver glad”, “Kong Frederik holder nytårstale i TV”.

I kan sikkert finde på flere gode iéer til at gøre tronskiftet festligt.