Julelege

Udgivet

i

af

Når familien er samlet i julen, så er det oplagt, at lege sammen store og små. Her er fire lege, som alle kan være med til og som ikke kræver den store forberedelse.

Mus

‘Mus’ er en velkendt leg, der

Man lægger fem eller ti pebernødder på et bord. En af deltagerne går uden for døren, mens en anden deltager peger på en pebernød – ‘musen’.

Deltageren der gik ud, kommer nu ind og skal finde ‘musen’ ved at spise pebernødderne en ad gangen. Når personen samler ‘musen’ op, råber de andre deltager ‘mus’ og så er det næste deltageres tur, til at gå uden for døren.

Legen kan også leges i en mere voksenvenlig udgave, hvor pebernødderne er skiftet ud med små glas med snaps.

Lille søde nissefar

Denne sangleg er sjov for både store og små. Deltagerne sidder eller står i en en cirkel med hænderne på ryggen. En af deltagerne er “Nissefar” og er med lukkede øjne midt i cirklen. En af deltagerne tager nu en “mandel” og går rundt på ydersiden af cirklen, mens alle synger sangen “Lille søde nissefar”. I løbet af sangen lægges “mandlen” i hænderne på en af deltagerne i kredsen og når sangen når til “nissefar nu gætter du”, skal “nissefar” forsøge at gætte, hvem der har mandlen. “Nissefar” har tre gæt.

Rollerne som “nissefar” og mandel-lægger går på skift.

Høre sangen “Lille søde nissefar”

“Sneboldskamp”

Denne leg kan leges indendørs, da der ikke er tale om rigtige snebolde, men om “snebolde” lavet af sammenkrøllet papir.

Deltagerne deles i to hold, som står i hver deres ende af rummet. Midt i rummet placeres en snor eller noget andet, der markerer “grænsen”.

En dommer sætter “sneboldskampen” i gang på tid, f.eks. 2 minutter. I løbet af de to minutter, skal holdende kaste “snebolde” mod hinanden. Man må gerne samle “snebolde” op, men kun på sin egen banehalvdel. Når tiden er gået stopper dommeren legen og det hold som har færrest snebolde på sin banehalvdel har vundet “sneboldskampen”.

Man kan sagtens spille tre-fire runder af denne leg.

Gæt og grimasser

I forvejen har man lavet en række små sedler hvorpå der står forskellige sætninger som f.eks. “Nissen går rundt om juletræet” eller “Far spiser risalamande og finder mandlen”.

En af deltagerne trækker nu en seddel og læser den, og skal herefter mime sætningen, mens resten af deltagerne skal forsøge at gætte.

Legens dommer afgør om sætningen er gættet. Når den er gættet, trækker næste deltager en seddel osv.

Legen kan udvides med hold opdeling, points etc.