Pas på brandfare i julen

Udgivet

i

af

Adventskrans med levende lys, julelys på træet, juledekorationer med gran, papirpynt og komfurer og ovne, som kører i højt gear hører julen til. Julen er en hyggelig – men også brandfarlig tid.

Selvom forsikringen dækker, hvis der opstår ildebrand i hjemmet – fx på grund af pyntegran eller en glemt gryde på komfuret, så er det altid bedre at forebygge.

 -December er én af de måneder, hvor man skal passe ekstra meget på ild og brandskader, siger forsikringsekspert Anne Garde Slothuus i Forsikringsoplysningen hos F&P.

Hun fortæller, at brandfaren stiger, jo tættere vi kommer på julen.

-Adventskranse og juledekorationer bliver mere brandfarlige, jo tættere vi kommer på julen, fordi de tørrer ud. Og efter jul er gran og juletræet kun endnu mere tørt og dermed ekstra brandfarligt, siger hun.

-Det er vigtigt at have vand parat i nærheden, når man julehygger – og det kan gøre en stor forskel. Tørt gran tænder hurtigt, og det skal gå stærkt, hvis man skal nå at slukke ildebranden i opløbet, siger Anne Garde Slothuus.

Hun råder til, at man reserverer en flaske danskvand med brus til formålet. Hvis man sætter tommelfingeren over åbningen og ryster flasken, fungerer den som en meget effektiv vandspray, der hurtigt kan få bugt med flammerne.

Hun råder også til forsigtighed omkring komfuret. Der kan være stress på, når juleretterne skal tilberedes, og så glemmer man nemt at få slukket for ”ilden” under gryden. Også det kan udvikle en ildebrand.

 -Det er altid bedst at forebygge. Opstår der brand, risikerer man ikke kun en ødelagt jul, men også et ødelagt hjem. Nogle værdier kan penge ikke erstatte, uanset hvor meget forsikringen dækker brandskader i kroner og øre, siger Anne Garde Slothuus.