Hvad gør cola ved dine tænder?

Udgivet

i

,

af

De fleste elsker cola – hvad enten de er til mærkevare cola eller måske den billigste fra supermarkedet. Men det kommer nok ikke bag på nogen, at den sukkerholdige brune drik ikke er godt for tænderne.

Cola er en kulsyreholdig drik, som indeholder både sukker og syre. Sukkeret giver colaen en sød smag, men det er også mad for bakterierne i din mund. Når bakterierne spiser sukkeret, producerer de syre som et affaldsprodukt. Syren kan nedbryde emaljen på dine tænder og skabe huller.

Syren i colaen kommer også fra kulsyren, som får colaen til at bruse. Kulsyren har en lav pH-værdi, hvilket betyder, at den er sur. Cola har en pH-værdi på omkring 2.4, hvilket er meget lavere end postevandets neutrale pH-værdi på 7.4. Syren i colaen kan også ætse emaljen på dine tænder og gøre dem mere følsomme og misfarvede.

Hvordan kan du beskytte dine tænder mod cola?

Det bedste råd for at beskytte dine tænder mod cola er at begrænse dit indtag af denne drik. Hvis du drikker for meget cola eller andre kulsyreholdige eller sukkerholdige drikke, udsætter du dine tænder for et konstant syreangreb, som svækker dem over tid.

Hvis du alligevel vælger at drikke cola engang imellem, kan du følge disse tips for at mindske skaden:

  • Drik gerne cola med et sugerør, så du undgår direkte kontakt mellem syren og dine tænder.
  • Skyl munden med vand efter at have drukket cola, så du neutraliserer syren og fjerner sukkerrester.
  • Vent mindst en halv time med at børste dine tænder efter at have drukket cola, da emaljen er blødere lige efter et syreangreb og kan slides mere af tandbørsten.
  • Drik hellere sukkerfri end sukkersodavand, da sukkeret øger syreproduktionen fra bakterierne i din mund.