Sådan taler du med børn om konflikten i Ukraine

Udgivet

i

,

af

Medierne er fyldt med ord og billeder om konflikten i Ukraine. Det kan være svært for voksne at vurdere hvornår og hvordan, de skal tale med børn om situationen.

Red Barnets psykolog og børnefaglige rådgiver, Ane Lemche, giver sine råd til, hvordan voksne kan gribe samtalen an.

Sådan taler du med børn om konflikten i Ukraine:

1. Lyt til barnets bekymringer
Anerkend, hvis barnet er bange og forklar, at det er ubehageligt, at der er krig i Ukraine, men understreg, at der ikke er risiko for krig i Danmark. Spørger barnet interesseret ind til konflikten, så forklar, uanset hvor meget du ved, at Rusland og Ukraine er blevet uvenner over, hvem der ejer hvilket land, og at voksne i andre lande hjælper dem med at blive enige.

2. Undgå unødige detaljer
Pas på med at overforklar konflikten og gå i detaljer. Det kan gøre børn unødigt bekymrede. En del børn vil spørge, hvorfor Rusland vil invadere et andet land. Afhængig af børnenes alder kan man stille dem tilfredse uden at forklare andet, end at lande nogle gange bliver uvenner.

3. Lad være med at lyve
Man bør altid undgå at lyve over for barnet. Også når det kommer til Rusland-Ukraine-konflikten, selv om det sker i den bedste mening for at beskytte barnet. Er barnet tilpas lille kan man give forsimplede og meget overordnede forklaringer, men finder barnet ud af, at mor, far eller en anden voksen har løjet, lærer det, at man ikke kan stole på hinanden. 

4. Skærm barnet for voksensnakken
Er man som voksen bekymret for konflikten eller har behov for at diskutere konflikten, bør man gøre det væk fra barnet. Hører en niårig, at mor er voldsomt bekymret, sætter det sig i barnet. Men udvis gerne medfølelse for børn og deres familier i Rusland og Ukraine. 

5. Søg inspiration
Fordi man er voksen, er man jo ikke nødvendigvis vant til at tale om krig med børn. Hvis barnet har en passende alder, så se fx UltraNyt med barnet eller læs en børneavis. Hvis barnet virker ligeglad, så lad være med at presse viden ned over barnet.