Skal familien på kør-selv-ferie? – Sådan undgår I de værste bilkøer

Udgivet

i

,

af

Arkivfoto: Gellinger / Pixabay

Tyskerne udvider en række af deres motorveje med flere spor, og det medfører forlænget rejsetid for danske kør-selv-turister

Der er gode og dårlige nyheder for de danskere, der kører i egen bil på ferie denne sommer. Den gode nyhed for især jyderne og fynboerne er, at vejudvidelsen fra Neumünster til Hamborg stort set er færdig. De dårlige nyheder er, at det store byggeprojekt tæt på Elbentunnelen fortsat er i gang, og at vejudvidelserne nu er rykket sydpå. Det betyder lange strækninger med vejarbejder ved Hannover, Kassel og Frankfurt. Det samme er tilfældet ved Halle og Leipzig samt Nürnberg på A9, som mange sjællændere bruger som transitrute ud og hjem fra sommerferiedestinationerne.

Timing er afgørende
I år begynder den danske skoleferie 29. juni, og dermed forventes den helt store udrejsetrafik at ske i weekenden i uge 26. Det er en lille fordel for de danske feriebilister, fordi ferierne ikke rigtigt er begyndt i mange europæiske lande. Omvendt betyder det, at hjemrejsetrafikken for mange danskere falder sammen med ferier i blandt andet Tyskland, Frankrig, Italien, Østrig og Schweiz.

– Man skal forvente kødannelser og tæt trafik på de tyske motorveje gennem hele sommeren, men man kan undgå de værste tidspunkter ved at planlægge ud- og hjemrejsen rigtigt. Det handler generelt om at undgå at ramme trafikknudepunkterne ved Hamborg og Frankfurt på A7 i myldretiden på fredage til søndage, og det samme gør sig gældende ved Berlin og Nürnberg på A9. Man kan endda overveje at rejse tirsdag-onsdag i stedet for fredag-søndag, siger Rasmus Boserup, kommunikationschef hos energiselskabet OK.

Han anbefaler, at man enten kører tidligt om morgenen eller tidligt om aftenen, og så vidt muligt undgår trafikknudepunkterne mellem klokken 7 og 10 samt mellem klokken 16 og 19.

Hold pauser og tag en overnatning
Med den store mængde af vejarbejder vil rejsetiden være væsentligt længere. Man skal forvente, at det tager mellem 12 og 14 timer at køre gennem Tyskland, og derfor kan det være en god idé med en overnatning undervejs.

– Det er en udmattende omgang at køre hele ferieturen i ét hug. Med en eller to overnatninger undervejs får hele familien mulighed for at restituere, og feriekørslen opleves ikke så anstrengende, lyder det fra Rasmus Boserup.

Ofte er der gode og billige overnatningsmuligheder blot få kilometer fra de tyske motorveje, ligesom der ved flere af de tyske rastepladser er hoteller. Man skal dog forvente, at disse ofte kan være optagede i sommerperioden.

Udover at dele rejsen op, er det også en god idé at holde pauser undervejs. De tyske rastepladser har en høj standard, ofte med legepladser, flere forskellige restauranter og mulighed for at lufte hunden, hvis den er med på ferie.

– Det øger trafiksikkerheden markant, når chaufføren holder pauser undervejs. Vi anbefaler, at man tager en timeout cirka hver tredje time, strækker benene lidt, drikker noget vand og lige tjekker vejmeldingerne på internettet, inden man kører videre, siger Rasmus Boserup.

Hurtige opdateringer
De største tyske radiostationer holder bilisterne orienterede mindst hver halve time, men kan man ikke forstå tysk eller for den sags skyld fransk eller italiensk, hvis man kører i Frankrig og Italien, så er Google’s ruteanvisninger nærmest opdateret i realtid, og på den måde kan man løbende holde sig fint orienteret via telefonen. Hvis der sker trafikuheld undervejs, så bør man holde sig til rådene fra de lokale trafikmeldinger, ligesom Google også giver anbefalinger om omkørsler, såfremt det er fordelagtigt.

– Vi kommer til at opleve tæt trafik og mange bilkøer i Tyskland til sommer. Det skal man forberede sig på. Men med god planlægning, så kan man undgå de værste trafikpropper og komme godt frem og tilbage fra ferie, siger Rasmus Boserup.

Her forventes de værste trafikpropper:

A7
Hamborg: Tæt på Elben overdækkes motorvejen, og på en strækning på 15 km er hastigheden nedsat til 60 km/t. Forvent op til tre timers længere rejsetid i myldretiden

Hannover – Kassel – Frankfurt: På flere strækninger udvides antallet af vejbaner fra to til tre i begge retninger. Nogle af vejarbejderne strækker sig over ti km med hastighedsnedsættelse til 60 km/t til følge. Forvent op til to timers længere rejsetid på den 350 km lange strækning

A8
Stuttgart: 25 km vejarbejde i flere etaper. Hastighedsnedsættelse til 40 km/t. på særligt snævre strækninger. Op til to timers længere rejsetid.

A9
Halle/Leipzig: Der pågår et 50 km langt vejarbejde i flere etaper ved Halle/Leipzig på A9. Her udvides vejstrækningen, og hastigheden er nedsat til 80 km/t. Forvent én times længere rejsetid.

Nürnberg: Et 45 km langt vejarbejde i flere etaper med vejudvidelser finder sted ved Nürnberg. Hastighedsnedsættelse til 80 km/t. Forvent op til to timers længere rejsetid.