Derfor kommer lusene tilbage igen og igen: Forældre får ikke koordineret indsatsen

Udgivet

i

, ,

af

Foto: Gilles San Martin (CC BY-SA 2.0)

Lus kan drive enhver til vandvid – og netop som man har bekæmpet de små blodsugere, så dukker de op igen. Det er der muligvis en god grund til.

En undersøgelse viser nemlig, at danske forældre ikke er aktive nok, når deres børn får lus. De glemmer at informere skole og institution og kæmmer ikke ofte nok.

Selvom de fleste af os godt ved, at man altid skal informere skole eller institution, når ens barn har lus, så man undgår, at de små blodsugere når at sprede sig til kammeraterne, så er det ikke alle der deler den holdning, viser en undersøgelse foretaget af medicinalvirksomheden Meda.

Hver tredje siger ikke noget
Knap 1 ud af 3 i undersøgelsen fortæller ‘ikke hver gang’ eller ‘aldrig’ klasselæreren eller pædagogen, når deres børn har lus.

Og det er en problematisk holdning, mener ekspert.

– Det er vigtigt, at man som forælder har mulighed for at tage sine forholdsregler, når der er lus på skolen. Bliver man ikke informeret, kan luseangrebet nå at blive så omfattende, at det kan være svært at sætte en stopper for det. Samtidig gør man sig selv en bjørnetjeneste ved ikke at sige noget. Hvis man sender sit lusefrie barn i skole og tænker, at problemet er løst, så er der med stor sandsynlighed nogle af de andre børn i klassen, der stadig har lus. Og dermed er det blot et spørgsmål om dage, før ens barn igen sidder og klør sig i håret, siger Kristine Kofoed, Produktspecialist hos Meda.

Vi kæmmer for sjældent
Når nu vi ikke altid bliver informeret om luseangreb, er det vigtigt selv at være opmærksom på de små insekter – men også her halter det. Vi er nemlig alt for dårlige til at finde tættekammen frem og tjekke vores børn for lus. For godt 30 % af de adspurgte går der mere end 4 uger for hver gang, de tjekker deres børns hår. Og med det interval risikerer de, at én lus er blevet til mange, før de opdager dem.

– Det en god idé at tjekke børnene for lus mindst en gang om ugen, så du undgår en total invasion af de små blodsugere. Og hvis du finder lus, skal du behandle hurtigt. Vælg en behandling, der virker fysisk – altså som kvæler lusene – så du undgår resistens, forklarer Kristine Kofoed.

En lus kan lægge 5-8 æg om dagen, og fra lusen klistrer sine æg fast til dit barns hår, går der omkring 8-10 dage, før de nye lus kommer ud. Herefter går der ca. 10 dage, før de nye lus kan lægge æg. Det vil sige, at dit barn i værste fald kan have en lusefamilie med utallige medlemmer, når du endelig får tjekket efter 4 uger.

Om Undersøgelsen: Underøgelsen er foretaget blandt 876 personer på Facebooksiden ‘På toppen med kroppen’.