Her vil vi helst lave stort

Udgivet

i

af

Arkivfoto: Alexas_Fotos / Pixabay

Toilettet hos vores biologiske familie er det sted, hvor flest danskere har det ok med at lave stort, hvis trangen melder sig, når de er hjemmefra. Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen.

At vi ikke har det ok med at gå på toilettet hos andre, skyldes ifølge Karen Munk, ph.d. i psykologi og lektor på Aarhus Universitet, at vi har det bedst med, at kun vores nærmeste er potentielle tilskuere til de intime og private ting i vores liv.

– Samme afslappethed har man eksempelvis ikke i forhold til sin svigerfamilie, som man gerne vil gøre et godt indtryk på, siger hun til Søndagsavisen.

Det er dog en del danskere, der helt afholder sig fra at lave stort på fremmede toiletter. Undersøgelsen viser nemlig, at hver syvende dansker kun har afføring derhjemme. Men det er ikke sundt at holde igen, mener ekspert i afføringsproblemer Gerd Johnsen.

– Vænner du dig til at gå med en overfyldt tyktarm, hvilket kan være kilovis af afføring, kan det resultere i forstoppelse, som gør en bleg, energiforladt og uoplagt og giver hovedpine og tilmed hæmorider, forklarer hun.

Ud over at man sætter sit velbefindende på spil, kan det også have sociale konsekvenser, hvis man har faste regler for, hvor man må have afføring.

– Der var på et tidspunkt en mand, der skrev til mig, fordi hans kæreste kun kunne gå på toilettet hjemme hos sine forældre. Han syntes efterhånden, at det var lige i overkanten, at hun skulle køres hjem til dem, hver gang hun skulle have afføring, forklarer hun.

Har man det anstrengt med at komme af med sin afføring, er toiletternes placering i dag ikke til megen hjælp, påpeger Gerd Johnsen.

– Problemet er, at de fleste toiletter ligger inde i husene, så man kan ikke bare åbne et vindue. Jeg anbefaler, at man tænder en tændstik eller en engangslighter, som kan brænde lugten af, siger hun til Søndagsavisen.

Her har danskerne det ok med at have afføring, hvis trangen melder sig:
Hjemme hos min familie (børn, søskende, forældre mv.) 72 %
På mit arbejde 61 %
På spisesteder (restauranter, caféer mv.) 56 %
Hjemme hos mine venner 56 %
På offentlige toiletter (butikscentre, togstationer mv.) 53 %
Hjemme hos min svigerfamilie (svigerforældre, svoger mv.) 53 %
Jeg har kun afføring derhjemme 14 %
YOUGOV, 1.019 SVAR