Disse sider afgør vores valg af film og serier

Udgivet

i

af

Arkivfoto: Astryd_MAD / Pixabay
Danskerne bruger i stigende grad hjemmesider som RottenTomatoes og IMDb til at bestemme sig for, om en film eller serie er værd at se. Det skriver Søndagsavisen.

Hjemmesiderne viser en gennemsnitlig score af andre seeres vurdering af filmen, ligesom man også kan finde et gennemsnit af de professionelle anmelderes vurderinger.

Hver fjerde dansker bruger jævnligt sider som IMDb, Rottentomatoes og Scope som pejlemærke for, om en film eller serie er værd at se. Blandt de yngste er det næsten hver anden, viser en YouGov-undersøgelse for Søndagsavisen.

– Det er en videreudvikling af mund til mund-metoden. Før i tiden talte vi med 10 venner og bekendte, hvis vi skulle have en film anbefalet. I dag er den mund bare blevet verdensomspændende med millioner af stemmer, siger Peter Schepelern, filmforsker ved Københavns Universitet, til Søndagsavisen.

Og vi lægger virkelig vægt på de vurderinger, vi finder på de IMDb og Rottentomatoes. Tre ud af fire, der bruger andres anmeldelser som rettesnor, har valgt film og serier fra, fordi de havde fået en dårlig vurdering.

Selvom siderne ofte har fået kritik for, at de med et gennemsnit af vurderingerne giver et overfladisk indblik i filmens kvalitet, mener Peter Schepelern godt, at vurderingerne kan bruges – til en vis grad.

– Anmeldere har selvfølgelig en anden faglig baggrund og erfaring for at bedømme film, men man kan godt få en god fornemmelse via de her sider. Får filmen en gennemsnitlig lav bedømmelse på de her sider, er den sjældent særlig god, siger han.