Danskerne foretrækker klart mor fremfor far. Det viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for Søndagsavisen. Her svarer 52 %, at de har det tætteste forhold til mor, mens 19 % svarer far.
At fordelingen er skæv, kan ifølge professor i psykologi Bo Møhl skyldes, at grundstenen til, hvem vi får det tætteste forhold til, bliver lagt, når vi er babyer.
– For de fleste er mor den primære omsorgsgiver. Det er hende, vi lærer at henvende os til, og hende, som lærer at aflæse vores behov, siger han til Søndagsavisen.
Og så er mor fra naturens side disponeret til rent fysisk at ville være tættere på os.
– Ved berøring udløser kvinder mere af tilknytningshormonet oxytocin, der spreder en følelse af velvære, end mænd. Derfor kan moren blive mere stimuleret af at give barnet kys og kram end faren, forklarer Bo Møhl.
Psykolog Heidi Agerkvist har speciale i parforhold og forældreskab, og når hun spørger sine klienter i parterapi, hvilken forældre de er gået til med problemer, svarer flertallet deres mor.
– Mor er både den, der har brugt flest timer med børnene, og den, der har udviklet et relationelt og emotionelt sprog med sine børn, forklarer hun.
Heidi Agerkvist oplever, at mange mænd gerne vil på banen i dag. De leger med børnene og er bedre til at være totalt til stede i legen end kvinder, men de støder også på vanskeligheder.
– Mænd er udfordret af, at forventningerne til, hvad en god far er, har ændret sig. De kan ikke gøre som deres egen far, men skal opfinde meget af det selv, forklarer hun.
Selvom flere mænd er begyndt at tage barsel, vil det tage nogle generationer før, at fordelingen mellem, hvem vi har det tætteste forhold til, ændrer sig, spår Heidi Agerkvist.
– For hver generation af drenge og mænd, der får flere erfaringer med at blive mødt i det følelsesmæssige og relationelle, vil vi se flere, der ved, hvordan de skal stå i det, og færre, der trækker sig, når det føles svært, forklarer hun til Søndagsavisen.