Løber risiko hver nat: Hver syvende sover med mobilen i sengen

Udgivet

i

af

Arkivfoto: FreePhotosART / Pixabay

På trods af historier i pressen om overophedede mobiltelefonbatterier der pludselig er brudt i brand, så sover størstedelen af os alligevel med telefonen i sengen hver nat – og løber dermed en risiko.

En ny undersøgelse viser, at 7 ud af 10 altid har telefonen med i soveværelset om natten. Hele 86 pct. har det altid eller nogle gange. Og det er ikke kun på natbordet, mobiltelefonen ligger fremme.

Ifølge undersøgelsen, der er foretaget af Opeepl for forsikringsselskabet If Skadeforsikring, sover hver 7. dansker over 18 år hver nat med telefonen i deres seng. Det kan indebære en stor risiko, eftersom batteriet kan blive overophedet og bryde i brand.

Det er en udvikling man ifølge If bør passe på, og forsikringsselskabet ønsker at gøre opmærksom på risikoen ved at lade mobilen op i sengen, mens man sover.

– En overophedet mobiltelefon eller gnist kan sætte ild til håret eller til letantændelige materialer som lagen eller gardiner i soveværelset, hvor der er risiko for at en brand breder sig og situationen blive livsfarlig, siger Birgitte Ringbæk, presseansvarlig hos If.

Det er både de 18-29 årige og ældre på 60-80 år, som trækker gennemsnittet op på næsten 15 pct. som svarer, at de ”altid” har mobilen liggende i sengen. Medtages svargruppen der ”nogle gange”’ sover med mobilen i sengen, er det hos 18-29 årige hele 53 pct.

If har eksempler på mobiltelefoner fra forskellige producenter, der er blevet overophedet og brudt i brand under opladning.

– Vi får ind imellem anmeldelser om mobiltelefoner, hvor batteriet er brudt i brand under opladning. Det er både sket i biler og i hjemmet. Heldigvis er ingen af vores kunder kommet alvorlig til skade ved disse episoder, men man bliver nødt til at forholde sig til, at det er situationer, som kan udvikle sig meget alvorligt, siger Birgitte Ringbæk.

I Danmark har de berørte If-kunder samstemmende fortalt, at det kun var, fordi de var i nærheden, at det ikke gik helt galt. I søsterselskabet i Sverige oplevede en kunde, at hendes lejlighed udbrændte, da en iPod gik i brand under opladning.

Har erstattet vækkeuret
70 pct. af danskerne bruger dagligt mobilen som vækkeur. Blandt de 18-45 årige er det hele 85 pct. Kun 7 pct. af alle aldersgrupper bruger ikke telefonen som vækkeur.

– Det er blevet så udbredt at bruge mobilen som vækkeur, at der nok ikke sker et comeback for det traditionelle vækkeur. Vores anbefaling er, at man forsøger at ændre på sine oplader-vaner og får ladt telefonen op i aftenens løb, så den kan ligge uden tilsluttet opladerkabel, når man sover, på et ikke-brandbart underlag.

Råd til opladning af mobilen
Gør det til en vane at lade mobilen op under opsyn om aftenen, så den kan ligge uden oplader om natten. Er det nødvendigt at oplade i løbet af natten, er anbefalingen:

– Tænk over, hvilket underlag du ligger telefonen på under opladning. Telefonen kan udvikle enorm varme, som kan antænde materialer i nærheden. Den bør ligge på ikke-brandbart underlag.
– Husk røgalarm i det rum, hvor telefonen oplades. Generelt bør mobiler ikke oplades i soveværelset, da der også kan udvikles giftige gasser, hvis den skulle bryde i brand.
– Brug helst originale opladere. Skal der bruges ekstra ladere, så køb hos en anerkendt forhandler.
– Husk også at tjekke børnenes opladere for eventuelle defekter. Især hvis laderne altid sidder i stikket på børneværelset.

Kilde: If Skadeforsikring