Facebook-’likes’ er vigtige for selvtilliden

Udgivet

i

af

Arkivfoto: terimakasih0 / Pixabay

Det har ofte stor betydning for danskerne, om deres Facebook-opdateringer bliver mødt med likes og kommentarer eller larmende tavshed. Det skriver Søndagsavisen.

Fire ud af ti læser deres opdatering igennem flere gange, før de lægger den op, og 37 procent bliver i decideret godt humør, hvis den får mange likes. Godt hver tiende er så spændt på, om deres opdateringer får likes, at de tjekker det ’hele tide’ i minutterne efter at opdateringen er lagt op, viser en YouGov-undersøgelse for Søndagsavisen.

– At få reaktioner er hele årsagen til, at vi lægger ting på facebook. Likes er blevet en valuta for anerkendelse. Et like betyder: ’Du er okay, og jeg kan lide det, du har skrevet.’ Vi er sociale dyr, og vi har brug for den anerkendelse, siger Anders Colding-Jørgensen, der er adfærdspsykolog, til Søndagsavisen.

Vi går så meget i op i likes, at hver 20. dansker – eller mere end 150.000 facebookbrugere – kan finde på at slette en opdatering igen, hvis ikke den har fået nok likes.

– Nogle oplever det som pinligt at have en opdatering på deres væg, som ikke har mange likes, fordi det signalerer, at man ikke har mange venner eller succes. Så er det, den bliver slettet igen, fordi den passer ind i det billede, man gerne vil skabe af sig selv på Facebook, forklarer Lisbeth Klastrup, der er lektor på IT-Universitetet i København.

Og så er der de 30 procent, som aldrig skriver noget som helst på Facebook – ofte fordi de er bange for, at deres opdateringer simpelthen ikke er gode nok.

– De er bange for at udstille sig selv. Der er mange, som frygter, at deres opdatering ikke er god eller smart nok. Det giver en usikkerhed, som gør, at det måske er nemmere helt at lade være, forklarer Lisbeth Klastrup.