Pas på børnene til fastelavn

Udgivet

i

,

af


Børnene elsker at klæde sig ud som prinsesser, sørøvere eller superhelte. Men som forædre skal man være opmærksom på, at børnene ikke kan komme til skade i kostumet.

Fastelavn handler om kostumer og sjov, men det kan blive alvorligt, hvis kostumet er til fare for dit barn. Derfor har Sikkerhedsstyrelsen udarbejdet en række gode råd til, hvordan forældre bedst sikrer børnene i fastelavnskostumet.

– Med nogle få opmærksomhedspunkter fra dig som forælder kan du skabe en tryg fastelavn for dit barn, siger Hardy Balle, faglig konsulent i Sikkerhedsstyrelsen.

Sikkerhedsstyrelsen opfordrer til, at forældre er særligt opmærksomme på smådele, der er en del af fastelavnsudklædningen, både i kostumer, masker og lignende. For selvom pailetter og perler er flotte på et kostume, så kan de små dimser udgøre en kvælningsfare for børn.

– Det er ikke kun smådele, forældre skal være opmærksomme på. Lange snore kan også udgøre en kvælningsfare. En god huskeregel er, at hvis en snor er lang nok til at nå rundt om dit barns hals, er den også lang nok til at kunne kvæle barnet, siger Hardy Balle.

FAKTABOKS:

Gode råd til fastelavnskostumet

– Køb altid kun CE-mærket legetøj og kostumer til dit barn
Fabrikanten angiver med CE-mærket, at produktet lever op til sundheds- og sikkerhedskravene i EU.
– Sørg for, at der ikke er lange snore i kostumet
Hvis snoren er lang nok til at nå rundt om barnets hals, risikerer dit barn i værste fald at blive kvalt. Det gælder især kapper, der er bundet med snor omkring halsen. Vælg derfor altid en kappe med velcro.

– Forsikr dig, at smådelene på dit barns tøj sidder godt fast
Pailetter, knapper og perler er flotte på kostumet, men de er også små nok til at ende i et barns mund. Brug Sikkerhedsstyrelsens legetøjstester til at måle, om smådelene er farlige for 0-3 årige børn.

– Tjek om tilbehøret er solidt og kan tåle at blive leget voldsomt med
Piratsværd, pistoler og tryllestave hører tit til kostumet, men vær opmærksom på, om de slår hårdt eller indeholder smådele, der risikerer at falde af, når barnet leger med det.

– Følg altid anbefalinger om alder og advarsler
Kig efter aldersmærkningen 0-3 år og andre advarselsmærkninger og respekter dem. De har betydning for dit barns sikkerhed.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen