Vi skovler maden ind juleaften

Udgivet

i

af

Der er dømt svedperler på panden og oppustede maver den 24. december. 44 procent af danskerne erkender nemlig, at de har oplevet at gå så meget til den ved julebordet med and og steg, at de er blevet direkte utilpasse af det.

Det viser en rundspørge, YouGov har lavet for Søndagsavisen.

– Det er blevet et ritual for danskerne at skovle ind juleaften. Vi smider simpelthen hæmningerne, og så skal der bare ædes igennem. Det er klassisk dansk. Man glemmer helt at nyde det, forklarer Preben Vestergaard Hansen, ernæringsekspert på Professionshøjskolen Metropol, til Søndagsavisen.

Det er blandt andet forventningens glæder, der får os til at smide hæmningerne. 84 procent af danskerne glæder sig decideret til at få and og steg juleaften. Og det påvirker vores måde at spise på.

– Vi er jo bange for ikke at få nok. Duften af julebordet, efter man har gået og glædet sig til det i flere dage, får os til at stresse igennem maden, forklarer han.

Og så er det, at det går galt. Menneskets fordøjelsessystem er ikke bygget til at fordøje så store mængder mad på én gang, og derfor kan der opstå propper, hvis ikke kroppen har tid til at sende maden igennem den sædvanlige fordøjelsesproces.

Det giver som minimum mavepine og ofte general utilpashed i kroppen. Samtidig er julemaden fed, hvilket i sig selv kan betyde, at man risikerer at blive utilpas på grund af en sværere fordøjelse.

I nogle tilfælde bliver ædegildet så voldsomt, at det ender med en tur på skadestuen. Hvert år må mellem 100 og 200 danskere på skadestuen, fordi de har forspist sig.