Amning efter et år kan give huller i tænderne

Udgivet

i

,

af

Arkivfoto: collusor / Pixabay
Hvis du ammer, efter at dit barn er fyldt et år, kan det øge barnets risiko for at få caries. Til gengæld kan amning op til et år måske beskytte mod caries. Det viser en ny undersøgelse omtalt i Tandlægebladet.

Modermælk er med sine vigtige næringsstoffer som fedt, proteiner og mineraler et vidundermiddel for nyfødte. Men modermælk indeholder også 7 % sukker, og sukker øger som bekendt risikoen for at udvikle caries. Australske forskere har kigget nærmere på undersøgelser af cariesrisikoen hos børn, der blev ammet op til et år, og børn der blev ammet længere end et år. Undersøgelserne viser, at risikoen for at få caries stiger, hvis amningen bliver forlænget ud over et år – især hvis barnet bliver ammet om natten.

– Modermælk indeholder mælkesukker – laktose – og bakterierne i munden kan nedbryde laktosen. Så udvikles der syre, der kan føre til caries. Og jo længere tid man ammer, efter at tænderne er brudt frem, desto mere øger man risikoen for caries. Hvis man ammer om natten, er risikoen større, for der producerer man mindre spyt, fortæller Svante Twetman, som er professor på Tandlægeskolen i København, og som blandt andet forsker i caries.

Am op til et år
Noget tyder til gengæld på, at amning i en vis udstrækning også kan forebygge caries. Den australske undersøgelse viser nemlig, at risikoen for at få caries er mindre hos de børn, der bliver ammet op til et år, sammenlignet med børn der aldrig er blevet ammet. Forskerne konkluderer derfor, at amning i barnets første leveår kan beskytte mod caries. Og det er ifølge Svante Twetman ikke så overraskende.

– Andre undersøgelser peger også på, at børn, som bliver ammet i op til et år, har mindre risiko for at få caries sammenlignet med børn, der får flaske. Årsagen er, at brystmælk indeholder masser af næringsstoffer, der stimulerer de gode bakterier og bygger immunforsvaret op, forklarer Svante Twetman, som dog mener, at der skal flere undersøgelser til. Han råder mødre til at amme barnet helt eller delvist i op til et år. Hvis det ikke er muligt, kan man give barnet modermælkserstatning. Og så er det vigtigt, at børn under to år ikke får noget som helst sukker, fx i form af slik, juice eller saft.

Gode råd

– Giv barnet modermælk og/eller modermælkserstatning, indtil det er 1 år.
– Husk at sojadrik, risdrik, havredrik og mandeldrik hverken kan bruges som modermælkserstatning eller som alternativer til komælk.
– Brug kun vand i sutteflasken – ikke juice, saft og andre søde drikke, da disse kan give caries og syreskader.
– Vent så længe som muligt med at give barnet saft og juice. Lær hellere barnet, at det er dejligt at drikke vand.
– Dyp aldrig sutten i sukker eller honning.

Start tidligt med tandbørsten

Tandbørstningen skal begynde, så snart den første tand bryder frem.

– Hold blidt om barnets hånd og børst tænderne.
– Brug en blød tandbørste med et lille børstehoved og et godt greb.
– Brug altid tandpasta med fluor, da fluor forebygger caries.
– Brug kun en ganske lille mængde tandpasta – ikke mere, end hvad der kan ligge på barnets lillefingernegl.
– Husk at børste alle tændernes flader, dvs. både forside, bagside og tyggeflader.
– Børst helt ned over tandkødskanten, så tandbørsten også renser mellem tænderne.
– Børst tænderne to gange om dagen (morgen og aften).