Danskerne hedder ’Skat’ og ’Mus’ derhjemme

Udgivet

i

af

Arkivfoto: Unsplash / Pixabay

Når 54 procent af danskerne er inden for hjemmets fire vægge med kæreste eller ægtefælle, bliver de kaldt et kælenavn som ’Skat’, ’Pus’ eller ’Mus’. Det viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for Søndagsavisen.

– Vi gør det for at markere, at personen er noget specielt. Det er en daglig bekræftelse af, at man har et særlig kærligt forhold til hinanden. Der er selvfølgelig undtagelser, men det er generelt et positivt tegn, siger Martin Østergaard, der er selvstændig parterapeut.

Sådan opfatter den 58-årige frugthandler Helle Pihl det også. Hun bliver kaldt ’Pus’ eller ’Skat’ at sin mand Uffe, som hun indimellem også kalder ’Skat’ – og ofte lidt drillende ’Øffe’.

– Vi kalder hinanden alt muligt på 31. år. Det er dejligt. Det giver bedre stemning, og jeg tror virkelig, det hænger sammen med, om man har det godt sammen. Så er der mere plads til lidt sjov og kælenavne. Det er befriende, siger hun.

Det er dog ikke alle 58-årige, der vil kaldes kælenavne. Faktisk tiltaler seks ud af ti over 55 år deres partner ved fornavn, mens det samme kun er gældende for hver femte under 34.

– Ældre par, der har været sammen i mange år, kommer måske lidt mere på afstand af hinanden, og så bliver det mere stift og formelt. Dem under 30 er ofte mere intime og fysiske, hvilket også forplanter sig til kælenavne. Men man er også mere usikker som ung og har mere brug for den bekræftelse, det giver at blive kaldt skat, siger Martin Østergaard.