Pædofilangst har ramt danske familier

Udgivet

i

,

af

Er det upassende, at en mor eller far er nøgen på badeværelset med deres fire-femårige barn af det modsatte køn? Ja, svarer hver tredje dansker i en YouGov-undersøgelse for Søndagsavisen.

Arkivfoto: galiazaharieva / Pixabay

Og det er tegn på, at nøgenforskrækkelsen og pædofiliangsten er rykket ind i de danske hjem, mener Christian Groes, der er antropolog og kønsforsker ved Roskilde Universitet.

– Pædofilangsten har bredt sig til familierne, og det ville man ikke have set for 15-20 år siden. Det er en seksualisering, når man siger, at barnet skal beskyttes fra at se en forældre af modsat køn nøgen, siger han til Søndagsavisen.

Børnepsykolog Margrete Brun Hansen er også rystet over, at nøgenhed er blevet så tabubelagt i de danske hjem.

– Hvori består det upassende? Der er en underlig forstyrrethed i vores samfund, når vi kan se bare bryster på busserne og samlejescener i film og på kunstudstillinger, hvor man ser lige op i kvindens indre organer, og man så samtidig ikke må gå nøgen rundt foran sine børn, siger hun.

Undersøgelsen viser også, at knap hver tredje dansker mener, at det er upassende, at et to-tre-årigt barn løber nøgen rundt i haven, mens der er gæster på besøg.

Christian Groes påpeger, at det kan have uheldige konsekvenser, hvis man antyder, at der er noget seksuelt over så små nøgne børn.

– Hvis børn fra en meget tidlig alder bliver indprentet skam og oplever frygten fra forældre, kan det senere i livet have konsekvenser for, hvordan de oplever kroppe og seksualitet. Det kan være, at de får et mindre afslappet forhold til deres egen krop og nøgenhed og et ubehag ved nøgenhed generelt, siger han.