Døden er et tabu for danskerne

Udgivet

i

af

Arkivfoto: condesign / Pixabay

Kun lidt over hver tiende dansker har i høj grad overvejet, hvilken kirke eller kapel deres sidste rejse skal foregå fra, mens knap hver sjette dansker har overvejet, hvor deres jordiske rester skal stedes til hvile.

– Vi føler, at det at planlægge eller tilrettelægge vores egen død betyder, at døden kommer lige lovlig tæt på. Det er derfor ofte beslutninger, som vi udskyder, indtil det er absolut nødvendigt – og nogle gange endda for sent,” forklarer sociolog Michael Hviid Jacobsen, der har forsket i døden, til Søndagsavisen.

Undersøgelsen, som YouGov har lavet for Søndagsavisen, viser også, at under hver tiende dansker har talt med deres pårørende om, hvem der skal bære kisten, hvilke sange der skal synges, hvorfra de skal begraves, og hvor deres urne eller kiste skal i jorden.

Per Busholdt Andreasen, der er sognepræst og formand for Den danske Præsteforening, mener, at vi skylder vores nærmeste at tale om vores ønsker til vores begravelse eller i det mindste skrive dem ned.

– Når vi skal have bryllup, tænker vi på den mindste detalje, men når vi når til livet afslutning, forholder vi os ikke til det. Nogle har måske helt glemt at fortælle deres pårørende, at de har meldt sig ud af folkekirken. Det kan komme som et chok for de pårørende, fordi man så ikke har krav på en kirkebegravelse, siger han til Søndagsavisen.