Vi røber andres hemmeligheder

Udgivet

i

af

Arkivfoto: Baruska / Pixabay

Tre ud af fire danskere har prøvet at røbe en andens hemmelighed. Det viser en undersøgelse, som Yougov har lavet for Søndagsavisen.

Når vi røber andres hemmeligheder skyldes det ikke, at vi er intrigante, men at vi er sociale menneskedyr, forklarer evolutionspsykolog Jill Byrnit.

– Vi mennesker har ret svært ved at holde noget hemmeligt, fordi vi har et basalt behov for at være åbne og dele ting med hinanden, og så fungerer hemmeligheder som et virkelig godt bondingmateriale, fortæller hun til Søndagsavisen.

Undersøgelsen viser også, at mens 13 procent af mændene aldrig har fortalt en hemmelighed videre, gælder det kun 8 procent af kvinderne.

Forklaringen på denne kønsforskel er ifølge Jan Brødslev Olsen, der er lektor ved Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet, at kvinder er mere optaget af at snakke med hinanden om, hvad der sker i andre menneskers liv, end mænd, der er mere handlingsorienteret.

– Fordi en stor del af kvindernes identitet er at kommunikere, sker det også oftere, at der ryger noget med, som måske ikke skulle være kommet ud, end hos mænd, hvor det, der sker i andre menneskers liv, spiller en mindre rolle, siger han.