– Skolestart har til alle tider været udgiftstung for forældre, som naturligvis skal sørge for, at børnene er klar til det nye år. Der er ingen tvivl om, at det luner godt hos boghandlere, lædervareforretninger og andre af de butikker, der står klar med det rigtige udvalg, siger forbrugerekspert i Deloitte Peter Mølkjær.
De 1.386 kr. dækker over en gennemsnitlig udgift på 569 kr. til tøj og sko samt 816 kr. til diverse udstyr.
– Når udstyr i dag fylder en stor del af budgettet, er det ikke mindst fordi, det mange steder forventes, at børnene fx stiller med PC eller tablet i skolen. Den slags er naturligvis en flerårig investering, som man foretager i familien. For nogle familier er det en væsentlig udskrivning, siger Peter Mølkjær.
Nogle genbruger – andre gør ikke
Der er da også stor forskel på danske forældres tilgang til skolestart. Nogle genbruger så meget som overhovedet muligt, mens andre lader børnene få, hvad de peger på.
– I alt siger 17 pct. af forældrene, at de køber udstyr og tøj i det omfang, som børnene ønsker det. I den anden ende af spektret siger et tilsvarende antal, at de kun køber det mest nødvendige og i stedet genbruger alt det, der overhovedet kan genbruges. Det er ikke nødvendigvis blot et udslag af økonomiske forskelle, men i mange tilfælde også en spørgsmål om holdning, siger Peter Mølkjær.
De mest genbrugsvenlige forældre findes da også i hovedstadsområdet, hvor 26 pct. vælger genbrug mod kun 13 pct. i resten af landet. Det overrasker ikke Peter Mølkjær:
– Generelt mangler hovedstadens familier ikke penge. Til gengæld har mange en stærk holdning til alt, hvad der hedder bæredygtighed og genbrug. Her kan det ligefrem være smart at troppe op i skolen med den hullede taske og de udtrådte sko. Skolestart er jo altså også en kærkommen anledning til at vise sin personlige stil.
Blot 6 pct. af forældrene siger i undersøgelsen, at de lader pungen blive i lommen og i stedet lader børnene klare sig med skoleudstyret fra sidste år.