Skyl din salatmix for en sikkerheds skyld

Udgivet

i

af

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man for en sikkerhedsskyld skyller den færdige salatmix fra butikkerne for at undgå bakterier. Arkivfoto: Andy333 / Pixabay

Hver 10. dansker mener, at salat fra plastikbakker er så rent, at det ikke behøver blive skyllet. Det viser en ny undersøgelse af danskernes køkkenvaner som Megafon har gennemført for Fødevarestyrelsen.

Hylderne bugner lige nu af sæsonens skønne krydderurter, salater, bær og grøntsager. Desværre tror en ud af ti forbrugere, at al salat, pakket i plastikbakker, er spiseklart. Derfor undlader de at skylle det og udsætter dermed sig selv for risikoen for en omgang dårlig mave.

For selv om produkter som fx salatmix i bakke eller basilikum i potte ser spiseklare ud, så kan de indeholde bakterier og virus, der ikke kan ses med det blotte øje. Bakterier og virus på salater mm. kan stamme fra jord, forurenet vandingsvand, gødning eller fra hænder under plukningen.

Nogle producenter vælger at skylle salaten og skrive det på pakken, men det er ikke et krav.

– Det er heldigvis langt fra alt grønt, der er forurenet med bakterier og virus. Alligevel har vi i april i år set, at en krølsalat, Lollo Bionda, fra udlandet har gjort over 400 danskere syge med norovirus, også kaldet Roskildesyge. Derfor er det vigtigt, at man husker at skylle salat, krydderurter mv., hvis det ikke står på pakken, at produktet er skyllet og klar til brug, siger dyrlæge Inge-Lis Kyllesbæk Andersen fra Fødevarestyrelsen.