Høj mængde pesticider hos danske børn

Udgivet

i

af

Arkivfoto: PublicDomainPictures / Pixabay
En ny undersøgelse viser en foruroligende høj mængde af pesticid i urinen hos danske børn og deres mødre.

– Det er alarmerende, at vi har en så høj koncentration af pesticider i Danmark. Jeg frygter, at det kommer til at skade den næste generations intelligens, siger professor i miljømedicin og forskningsleder ved Syddansk Universitet, Philippe Grandjean til Altinget. Forskerne har undersøgt mængden af pesticidrester hos 144 danske skolebørn og 145 mødre. Konkret har man målt koncentrationen i urinen af såkaldte organofosfat-insekticider, som er en gruppe af sprøjtemidler, der bliver anvendt i landbrugsproduktion.

Forskerne mistænker netop disse stoffer for at skade børns hjerner.

Spis økologi
Philippe Grandjeans anbefaling til gravide kvinder lyder at købe økologisk, indtil de mistænkte sprøjtemidler en dag ikke længere bruges. Eller at brugen er begrænset så meget, at der ikke længere er rester i fødevarerne. Herhjemme er de fleste af de undersøgte sprøjtemidler ulovlige at bruge, og derfor vurderer forskerne, at det høje niveau må være på grund af importeret frugt og grønt.

– Jeg er ikke overbevist om, at det altid er trygt at spise frugt og grønt fra udlandet. Så jeg vil anbefale børnefamilier og særligt gravide at spise økologisk. Eller dansk, siger Helle Raun Andersen, som er lektor i miljømedicin, Syddansk Universitet. Hun mener også, at Danmark bør presse på for at få sat EU’s grænseværdier ned, så de undersøgte pesticider bliver udfaset.